19min.bg

Подкрепата на ЕС за Украйна остава твърда, независимо от намеренията на Полша: ЕК

Подкрепата на ЕС за Украйна остава твърда и във всички области - политическа, икономическа, хуманитарна, дипломатическа и военна. Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с обявеното от Полша намерение да не доставя повече оръжие на украинската страна.

За нас е важно политиката на ЕС за Украйна да не се променя, добави говорителят. Продължаваме финансовата помощ за Киев и подкрепата за украинските бежанци, посочи той. Говорителят допълни, че от началото на войната в ЕС има единодушие по въпроса за оказване на пълна подкрепа на Украйна, всестранна и с всичко възможно.

По думите му, държавите от ЕС оказват помощ на Украйна на доброволна основа. Те могат да решат да продължат или да прекратят доставките на оръжие. Политиката на ЕС остава непроменена и тя е за оказване на трайна и твърда подкрепа за Украйна, докогато е необходимо, заяви говорителят.

ЕС не доставя оръжие, доставките се извършват от държавите, а ЕС покрива част от разноските. Държавите решават кога, какво и колко изпращат на украинската страна, поясни говорителят.