19min.bg

Подписаха новата светофарна коалиция в Германия

10 дни преди Ангела Меркел да успее да изпревари по дължина на канцлерството си рекордьора Хелмут Кол (16 г.), беше подписано споразумение за новото правителство на Германия. Коалицията е т.нар. светофарна, както 19 минути прогнозира още дълги месеци преди изборите в края на септември. След тях изгубилата вота партия на досегашния канцлер, управлявала 4 последователни мандата, последните 2 от които заедно със социалистите, беше изключена от преговорите за нов кабинет, както досегашните й партньори – червените, предизборно бяха обещали. Те са събраха със зелените, с които управляваха в коалиция на ръба на хилядолетията, но и със свободните демократи, наричани още либерали, бивши партньори на Меркел.
Досегашният вицеканцлер Олаф Шолц прави стъпка нагоре до премиерския пост в най-силната държава на ЕС и основен търговски партньор на България. Той е едва 4-тият соцканцлер след Втората световна война, като предишните са все легенди: Вили Бранд, Хелмут Шмид и Герхард Шрьодер. Червените вземат министерствата на отбраната, вътрешните работи, здравеопазването. Постът на външен министър, който винаги се дава в Германия на основния коалиционен партньор, отива при Аналена Бербок от Зелените, докато нейният съпредседател Роберт Хабек става „суперминистър” на икономиката, енергетиката и климата.
Либералите вземат най-възловото финансово министерство, което досега беше с титуляр Шолц. То отива при лидера им
Кристиан Линднер.
Модернизация на инфраструктурата и зелени политики са приоритетите, декларирани от новата коалиция. Сред другите мерки са:
Улесняване ваденето на немски паспорти от емигранти по точкова система
Спиране на въгледобива и енергетиката на неговата база до 2030 г.

80% енергия от възобновяеми източници до 2030 г.
Повишаване на минималната заплата
Понижаване на възрастта за гласуване до 16 г.
Легализиране на продажбата на канабис

 Снимка: БГНЕС