19min.bg

Подсладителят с нулеви калории е свързан с образуването на кръвни съсиреци и риск от сърдечни заболявания: Проучване

Според ново пилотно проучване консумацията на напитка с еритритол - изкуствен подсладител, който се използва  за подслаждане на нисковъглехидратни кето продукти - увеличава повече от два пъти риска от съсирване на кръвта при 10 здрави хора.

Съсиреците могат да се откъснат от кръвоносните съдове и да стигнат до сърцето, предизвиквайки инфаркт, или до мозъка, предизвиквайки инсулт. Предишни изследвания са свързвали еритритола с по-висок риск от инсулт, инфаркт и смърт.


 "Това, което е забележително, е, че при всеки отделен субект всички показатели за реактивността на тромбоцитите (съсирването) се повишават след приема на еритритол", казва водещият автор на изследването д-р Стенли Хейзън, директор на Центъра за сърдечносъдова диагностика и превенция в Изследователския институт "Лернер" на клиниката в Кливланд, предаде CNN.

Консумацията на напитка със същото количество глюкоза или захар не повлиява активността на тромбоцитите в кръвта при друга група от 10 души, казва Хейзън, който е и председател на катедрата "Ян Блексма" по съдова клетъчна биология и атеросклероза в Кливландската клиника.

"Това е първото пряко сравнение на ефектите от приема на глюкоза и еритритол върху множество различни показатели за функцията на тромбоцитите", каза Хейзън. "Глюкозата не оказва влияние върху кръвосъсирването, а еритритолът - да."