19min.bg

Подслушвачи са ползвали луксозни коли на ТЕЦ Марица Изток 2 и Булгартрансгаз

Държавна агенция Технически операции (ДАТО), която извършва голяма част от подслушването в страната, е използвала автомобили на големите държавни енергийни компании. Това става ясно от отговора на ДАТО до Медиапул.
Въпросите до ДАТО бяха зададени по повод разкритието на Mediapool, че АЕЦ Козлодуй е предоставил луксозен джип VW Тоuareg на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.
ДАТО е служба за специални технически операции, която е на подчинение на Министерския съвет. Тя изпълнява повечето заявки на МВР и прокуратурата за извършване на подслушвания и електронни проследявания на заподозрените за извършване на тежки престъпления. ДАТО подлежи на контрол от Националното бюро за контрол на СРС.
В момента ДАТО използва VW Passat, предоставен за безвъзмездно ползване от държавната компания Булгартрансгаз, която е собственик и оператор на газопреносната мрежа в страната, но е предфалитно положение. Между ДАТО и Булгартрансгаз няма никаква очевидна връзка, но това не пречи службата да ползва колата на газовия оператор до 2022 година.
През 2013 г. ДАТО е получил по-голям и по-луксозен подарък от