19min.bg

Подуправителят на БНБ също не иска да оглави служебен кабинет

Малко след като управителят на Българската народна банка Димитър Радев потвърди пред държавния глава отказа си да стане служебен премиер, това направи и подуправителят на банката Радослав Миленков.

Пред Румен Радев Миленков е повторил позицията си от април, че няма как да е кандидат за служебен премиер, и е напомнил, че освен функциите си в БНБ, е член на надзорните съвети на Европейската централна банка и на Европейския банков орган:

"С произтичащите това ангажименти и ограничения. Това Ви го казах предния път. Знам, че се повтарям. Единствената може би разлика, която е нова сега, е, че в момента ръководя и управление "Емисионно" като допълнение към управление "Банков надзор". По-скоро дори не се е стигнало до въпрос директен. Ситуацията е ясна и на мен, и на президента, и на обществото".

Радослав Миленков не пожела да коментира позицията на другия подуправител на БНБ Петър Чобанов - че би приел да оглави следващ служебен кабинет, ако президентът му възложи да го направи: "Няма да давам оценки на колегата Чобанов. Той е достатъчно сериозен мъж да прецени сам каква позиция да заеме".

Малко по-късно за среща с президента се очаква и заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров, който също е в списъка с потенциалните служебни премиери. По-рано днес сегашният служебен министър-председател Димитър Главчев заяви, че е готов да остане на поста.