19min.bg

Полицаи от цялата страна протестираха в София срещу политическия натиск върху МВР

Полицаи в цялата страна се събират на символичен протест. Според тях в последните дни и седмици има безпрецедентен опит за употреба на МВР за политически цели, предаде БНТ.

Според полицаите това не е протест, а по-скоро показване на тяхна активност. Те казват, че през последните месеци политическият натиск върху МВР и думите, с които се определя работата на министерството прекрачват границите на градивната критика и целят разрушаване на системата. Не казват, че държат Калин Стоянов да остане на поста вътрешен министър, но заявяват, че през последните 20 години това е министърът, който е направил най-много добри неща в това министерство.

В същото време Националният синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" изразява безпокойство от "агресивните" политически изказвания за дейността на МВР и опити за насаждане на мнение сред обществото за неспособността му да изпълнява законово регламентираните му дейности.

    "Като служители на МВР, ние не приемаме тези обвинения. МВР е основен фактор за осигуряването на провеждането на честни и прозрачни демократични избори и в никакъв случай не можем да приемем опитите институцията да бъде употребена от едни или други политически субекти", посочват от Управителния съвет на Синдиката.

Сдружение „Ангели на пътя“ излезе с позиция за директна подкрепа на Калин Стоянов. Оттам подчертават, че никой вътрешен министър не е направил толкова много в борбата с войната по пътищата.