19min.bg

Политика се прави през бюджета: Нинова

“Много хора излязоха по улиците в битка за морала, върховенството на закона, правовия ред, край на задкулисието и олигархичните кръгове. Но се задава и изключително тежка икономическа и социална криза, която ще усетим наесен, като някои хора още сега я усещат, защото вследствие на кризата с коронавируса има 200 000 души нови безработни. Това е битка и за хляба, защото 2 милиона българи са под прага на бедността." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Евроком. Тя допълни, че ниската минимална и средна заплата са голям проблем.

"Социалната политика ни бе абсолютен приоритет през този мандат. Отмяна на плоския данък и замяната му с прогресивен би повлияло на бедността и огромните неравенства в нашата страна”, каза Нинова. Тя припомни, че левицата е обсъждала различни варианти - от необлагаем минимум, през запазване на ставката за средната класа на 10%, до много висок данък на най-богатите хора, през данък “Лукс”, като идеята на БСП винаги е била една - през данъчната политика да се борят неравенствата и да се помага на хората за по-високи доходи: “В цял свят се прави политика чрез бюджета.

Освен отмяната на плоския данък, ние предлагаме  и семейно подоходно облагане. Това означава, че работещите родители ще получат отстъпка при плащане на данък - при първо дете - 50лв, а при второ-100лв. Ще плащат по-малко данъци, за да се помогне на семействата с малки деца.” Тя подчерта, че БСП многократно е предлагала безплатни учебници и помощи за ученици. “Социалната част е характерът и лицето на БСП. Ролята на държавата в икономиката е идеологическа основа на левите партии”, каза Корнелия Нинова.