19min.bg

Политико: Лоялността на Борисов не стига. Протестите събудиха Европа

Правителството на Бойко Борисов е изправено пред огромно изпитание тази сряда заради масови протести в цялата страна, които започват да тревожат Брюксел и Берлин. Така започва публикуван днес анализ на европейското издание на "Политико" за ситуацията в България.  

Вече почти два месеца предимно млади протестиращи участват в демонстрации, като те твърдят, че олигархична мафия държи под контрол държавата чрез влиянието си в съдебната система, медиите и силите за сигурност, коментира медията.

В текста се разказва за опита на Борисов да "рестартира" държавата с проекта за нова конституция и свикването на Велико народно събрание и реакцията на протестиращите, които в първия работен ден на обикновеното Народно събрание организират "Велико народно въстание".

"Политико" коментира, че целта на премиера е да си спечели време, тъй като няма да е в състояние да събере мнозинство от 2/3 народни представители, за да свика ВНС, предаде Клуб Z. По-голямата част от анализа е посветена на засилващите се критики от Европа. Години наред провалите на България с върховенството на закона се измъкваха строгите проверки на ЕС, каквито се провеждат в Полша и Унгария, защото Борисов избягва да води идеологическа война срещу Брюксел и често се стреми да парадира с лоялността си към Меркел и ЕНП, пише "Политико". И добавя:

Умението на Борисов да се измъква от международните критики отслабва и българската криза започва да бие тревожни камбани сред редиците на християндемократите, които дълго време бяха възприемани като бащите-основатели на ГЕРБ.

    "За мен е ясно, че трябва да говорим сериозно с правителството на Бойко Борисов, без увъртания", сподели Гюнтер Крихбаум - християндемократ и председател на комисията по европейските въпроси в Бундестага, пред "Политико". "Тези неща са недопустими. Присъединяването на България към ЕС бе обвързано с проемането ангажименти и очаквания и гражданите на България бяха измамени от плодовете на членството в ЕС".

Детлеф Мюлер, заместник-говорител на Социалдемократите (СПД) в Бундестага, също изрази опасения, че България може да се превърне в нова Унгария.

    "Ние (Германия) също трябва да обърнем повече внимание на държави като България по време на председателството на Съвета на ЕС", каза той.