19min.bg

Полша продължава да внася руски краставици и домати

Полша продължава да внася руски зеленчуци въпреки широкообхватните санкции на ЕС срещу Москва, съобщи Berliner Zeitung.

Според вестника на пазара за търговия на едро в полския град Бронише в покрайнините на Варшава постоянно пристигат десетки камиони, натоварени с руски краставици и домати. Цената на краставиците е 55 злоти (12,48 долара) за 5 килограма, което е доста под цената на зеленчуците, произведени в ЕС, отбелязва изданието.


През последните месеци зеленчуците стават все по-скъпи, тъй като местните земеделски производители се борят да покрият по-високите разходи за енергия, за да захранват оранжериите си. Официалната статистика показва, че годишната инфлация в Полша се е ускорила през февруари до 18,4 %, което е най-високото ниво от 1996 г. насам и едно от най-високите нива в ЕС, като цените на хранителните продукти и енергията са нараснали с най-бърз темп. В скорошни медийни съобщения, позоваващи се на данни на полицията, се твърди, че след скока на цените в Полша е регистриран 31% ръст на престъпленията, свързани с кражби от магазини за хранителни стоки.

По принцип вносът на руски храни не е забранен от санкциите на ЕС. Според Европейския съвет продуктите, предназначени предимно за консумация от човека, са освободени от ограниченията за износ и внос. Въпреки това много държави спряха бизнеса си от Русия и прекратиха търговията с руски износители през изминалата година. Освен това някои от ограниченията затрудниха финансовите транзакции с руски субекти и транспортирането на стоки от Русия.


Според немското издание обаче полските вносители са готови да положат усилия, за да получат евтини руски продукти.


Полша не е единствената европейска страна, която в момента се бори да поддържа пълни рафтовете с храна в супермаркетите. Британските магазини за хранителни стоки неотдавна започнаха да разпределят зеленчуците по дажби поради недостиг, което накара министъра на храните и околната среда Тереза Кофи да предложи на купувачите да избират сезонни, домашно отгледани зеленчуци като ряпа, вместо да се стремят към вносни домати, чушки и краставици.

Неотдавна руският президент Владимир Путин предложи на европейските страни да се обърнат към Русия, за да се справят с недостига на храна.

"Ряпата е добър продукт, но вероятно ще трябва да се обърнете към [Русия] и за ряпа, защото нивото на нашите реколти все още значително надвишава това на съседите ни в Европа", каза той.