19min.bg

Помощта за локдауна ще се плаща едва след края му

Помощта от 24 лв. дневно на човек в неплатен отпуск от затворен заради противоепидемичните мерки бизнес може и да не стигне до хората преди Коледа, заяви социалният министър Деница Сачева пред Нова телевизия. Така въпросното подпомагане губи всякакъв смисъл.


Постановлението за новата подкрепа бе прието вчера от правителството, а се очаква кандидатстването да е отворено от понеделник, 30 ноември. Работниците и служителите ще имат право да получат финансова подкрепа за не повече от 60 дни неплатен отпуск. За хората на 8-часов работен ден и трудов договор, компенсацията ще е 24 лв. за всеки ден, в който са в неплатен отпуск. В случаите на непълно работно време размерът на компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор. С други думи – ако човек работи на половин ден, ще получава 12 лв., колкото е минималното дневно обезщетение за безработица. Работодателите са длъжни да запазят заетостта на хората за период, който е равен на този, през който са изплащани компенсации.


Служителите не могат сами да подават заявление за сумата, въпреки че тя е насочена директно към тях. Правителството очаква 50 000 души да се възползват от тази подкрепа, като предвидената сума е 50 млн. лв. Има готовност да се отпуснат и още средства, тъй като се смята, че започващият в петък локдаун ще засегне 356 000 души. Тъй като бюрата по труда не биха се справили с натоварването да обработят индивидуалното заявление от всеки служител, то кандидатстването за помощта ще става чрез работодателя. За целта работниците трябва да подадат заявление до работодателя, в което да посочат от коя дата и за какъв период от време излизат в неплатен отпуск, както и номер на банкова сметка. Работодателят на свой ред ще предаде списъка в бюрото по труда.