19min.bg

Помпео: САЩ ще накажат Китай за покупките на петрол от Иран

САЩ ще наложат нови санкции на китайски компании и лица, които съзнателно купуват петрол от Иран в нарушение на ограничителните мерки, които Вашингтон наложи на Техеран. Това заяви американският държавен секретар Майк Помпео, предаде Фокус.
Същевременно Министерството на финансите на САЩ обяви, че налага санкции на петима китайски граждани и шест компании, включително две дъщерни фирми на Cosco Shipping Corporation.
„И казваме на Китай и всички държави: знайте, че ще санкционираме всяко нарушение“, предупреди първият дипломат на Вашингтон по време на конференция в кулоарите на Общото събрание на ООН.
Атаките срещу петролните обекти на Саудитска Арабия на 14 септември, за които бе обвинен Иран, разтърсиха Близкия Изток и предизвикаха опасения от избухване на нова, още по-голяма, война в региона, отбелязва британската агенция.
„Колкото повече Иран безчинства, толкова по-голям ще е нашият натиск“, подчерта Помпео. „Този път напред започва сега с две нови действия.“
Държавният секретар посочи също, че Вашингтон увеличава усилията си да запознае държавите с рисковете от това да вършат бизнес с компании на Корпуса на стражите на ислямската революция на Иран и че САЩ ще накажат тези, които продължат да поддържат връзка с тях в нарушение на санкциите.