19min.bg

Помпео върза Борисов заради Тръмп

„Да е ясно - поради блокирането на американското правителство и битките между Тръмп и Пелоси, американският президент забрани на държавни служители да пътуват до Давос, което се отнася и до държавния секретар Помпео. С което отпада и срещата с Борисов, която бе изключително важна.


Което отлага визитата му във Вашингтон и срещата с Тръмп и най-вече забавя тотално процеса на лавирането му между Москва и Вашингтон за да освободи място за американски "пас" за Турския поток през България.


Последствията ги знаете”, коментира във Фейсбук анализаторът и бивш посланик в Москва Илиян Василев.


Меглена Плугчиева, ексвицепремиер по европейските въпроси и посланик в Швейцария в момента, потвърди информацията за бойкота на форума в Давос от Тръмп.


Поради неадекватност, вицепремиерът и министър на външните работи и пресслужбата на МС пуснаха през близкия си 24 часа новината за „специалната среща” Помпео – Борисов в деня, в който се обяви забраната за харчове от Тръмп. Тя не бе неочаквана след седмица търкания.


Така цялата индулгенция пред САЩ Ф-16 се оказва напразна за спасяването на премиера и правителството в очите на Вашингтон, а на изсипването на 2,5 млрд.лв. предварително за самолети, които евентуално ще получим след петилетка, се оказва безсмислена.


Въпреки това заместник-председателят на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов, явно и той неразбрал, се обърна към делегатите на конфренецията на партията в неделя с думите: „С бързината на Ф16 към победа на евроизборите”. Като по-добър анализатор премиерът пък се обяви за изслушване на „мъките на всяка душа”. Драма и театър, драги зрители!