19min.bg

Понижиха Гърция от “развита” в “развиваща се” държава

Гърция ще стане първата развита държава, която ще загуби този статус, съобщи агенцията MSCI, която съставя този рейтинг. Така след преоценката Гърция ще бъде оценена като развиваща се държава. В съобщението на компанията се отбелязва, че текущото състояние на икономиката в страната на съответства на критериите на развитите пазари. MSCI обръщат внимание на високия дълг на страната, на стагнацията на икономиката и трудностите в привличането на капитал.


Понижен е също така и статусът на Мароко, която от развиващ пазар се превръща в преходен. В същото време пазарите на ОАЕ и Катар вече могат да бъдат наричани развиващи се.


Преразглеждането на рейтинга на Гърция започна през юни 2012 г. Тогава от MSCI заявиха, че на практика в страната не действа финансовият пазар, който може да доведе до промяна на оценката. Агенцията също така обръща внимание на това, че в страната се разпространява бартерът, има въведени ограничения върху сметките, а сделки на фондовия пазар на практика няма.


Пазарът на Гърция е признат за развит през 2001 г. Според рейтинга на MSCI в момента в списъка на развитите държави има 22 страни. Други 22, включително Русия, Китай, Индия и Бразилия, са смятани за развиващи се. Останалите държави са смятани за преходни пазари.