19min.bg

Поръчка за 36 млн. лв. направена за 1 кандидат?

  Оригинална обществена поръчка задвижи администрацията. Министерството на финансите дава 30 милиона без ДДС или общо 36 000 000 лева за билети на чиновниците, като се е постарало текстът на заданието да бъде формулиран така, че на практика на него да отговаря само един субект, пише TravelNews. И неговото име според сайта е България еър.



Хватката е, че по новия Закон за обществените поръчки, дори при първото завъртане нещата да се провалят, организаторът има право на втори тур, в който сам кани кандидати. Ето и цялата история, надушена от сайта TravelNews:



„Срокът за подаването на оферти за огромна обществена поръчка за 30 млн. лв. за осигуряване на самолетни билети за цялата администрация изтече на 7 март 2016 г. Предметът е: Осигуряване на самолетни билети за превоз по въздух на пътници и багаж при служебни пътувания в страната и чужбина. Поръчката се състои от 2 обособени позиции: Обособена позиция № 1 "Осигуряване на самолетни билети за полети до Брюксел" с прогнозна стойност 15 000 000 /петнадесет милиона/ лева без ДДС;  Обособена позиция № 2 "Осигуряване на самолетни билети за полети до други дестинации" с прогнозна стойност 15 000 000 /петнадесет милиона/ лева без ДДС. Отсега в туристическия бранш се говори, че за първата позиция ще се бори най-вече България ер заедно с приближените си компании Кети травел и Посока. Засега единствено този превозвач има директна линия от София до белгийската столица.