19min.bg

Поредна водна авария в Евксиноград - до Златните без вода, докато мръсната тръба още лее фекалии във Варненския залив

Поредната авария в район Евксиноград ул. 1 във Варна. Този път аварията е пред имота, като заради нея, за пореден път пропада и част от двора, двете порти, които се задвижват с помощта на електрически мотор, са повредени. Достъпът до имота е почти невъзможен, тъй като навсякъде има кал и камъни от избухналата вода.
​През последните 2 години се е случило между 3-4 пъти в тесния периметър на района, заради цялостна некачествена поддръжка на водоснабдителната мрежа. Поради възникналите аварии, остават без вода зоните до Златни пясъци включително. Насред сезона.

Което чудесно се комбинира с изливането на фекални води в залива по същото време.

Връщайки се на казуса с ВиК, даваме лесния отговор, който общината още не може да намери. Защо така често избухват гейзери и остават без вода десетки хиляди хора. Просто е.

Закърпвани са тръбите и нищо повече, след което е оправян пет за четири увредения терен. Като след всеки инцидент неудобството е голямо заради бавната реакция на комуналните служби.

Съответните тръби не се подменят, а са на повече от 20 години, защо ли?

Особено, когато цената на водата, в която са калкулирани ремонтите, за 20 години е нараснала повече от 3 пъти. Последно с 10 процента за ЧНГ. Тоест, парите са взети от гражданите и са потънали в нечии джобове.

При всеки ремонт обектите не добиват вид като предишния си, а се занемаряват, което се дължи на липсата на еднотипни павета, на неадекватно насипване на пясък, който се използва за запълване на възникналите ями.

При конкретния казус  дворът е пълен с миди, което ясно говори за това откъде е взет съответният пясък. От морето. Законно ли е това?

Огледът на място показва, че липсва положена нова арматура и излят бетон, всичко това занемарява имотите и те добиват различен и неприветлив вид, не са както преди. Но за компенсации никой не отваря дума.
​Тези непрекъснати инциденти и ремонти, неподменянето на старите тръби, а тяхното закърпване, вместо създаването на проект и подменянето на тръбите с нови, е причината след кратък период от време да се пораждат същите инциденти. И говорят за безхаберие към водоснабдителната мрежа във Варна. При възникване на авария се закърпва повредената тръба, а не се сменя, което е ясно, че не отстранява проблема, а го замазва.