19min.bg

Порт Варна не става за хъб на украинското зърно


Страната ни няма необходимата инфраструктура да прави реекпорт на големи количества зърно, твърдят експерти и запознати с този бизнес, пише Сега.




Според тях превръщането на пристанище Варна в хъб за износ на украинското зърно, така както обяви премиерът Кирил Петков след срещата му с президента на Украйна Владимир Зеленский в Киев, е „много трудна задача“. „Ние нямаме изградена инфраструктура за реекспорт.




Това зърно трябва да се съхрани за известно време тук преди да се натовари на кораби, а на пристанище Варна няма складови бази. Пристанище Констанца има такава инфраструктура за около 3 млн. тона зърно, докато пристанище Варна е за около 200 хил. тона, което не достига и при износа на нашата произведена продукция“, коментира пред БНТ шефът на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. Това прави едва 6,6% реален капацитет от заявения от Петков.




Според Костадинов обаче големият проблем първо ще се яви и при превоза на зърното от Украйна. „Няма ЖП линия от Констанца до Варна, а тази през Молдова до Констанца е в окаяно състояние. От Констанца до Варна превозът трябва да е с камиони. Представяте ли си 1000 камиона да пътуват до Варна и да се наредят на опашка“, каза още експертът.



Той прогнозира километрични опашки от камиони в следващите месеци на порт Варна, който имал само един вход. „Това ще е пагубно за износа на българското зърно, защото ще задръсти пристанището. А освен това ще доведе до падане на нашите цени, защото от Украйна ще дойде по-евтино зърно“, каза още шефът на асоциацията на зърнопроизводителите.




Според инж. Дойчин Ников от Клъстер Черноморска икономическа зона дори и да няма технически препятствия зърното да дойде от Украйна и да се товари на Пристанище Варна, цялата операция няма да е рентабилна. Като основен проблем Ников открои наземната логистика до България.



„Железопътният транспорт би преминавал през 13 гранични пункта, а европейската инфраструктура не е подготвена за такива мащабни превози. За количество от 1 млн. тона зърно например ще бъдат необходими около 19-20 хиляди жп вагона. Откъде ще дойдат тези вагони?“, попита Ников и уточни, че европейските пристанища използват основно контейнери.



Кирил Пламенов