19min.bg

Посланикът на САЩ отиде и в БНБ по И-Банк

Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин е посетил Българската народна банка (БНБ) и се е срещнал с шефа Димитър Радев, съобщиха от банката. Посещението на Рубин очевидно е свързано с нежеланието на властите да вземат мерки за скандала около парите от Венецуела в Инвестбанк.



В сряда посланикът бе на среща при премиера Бойко Борисов, след която гл. прокурор Сотир Цацаров и шефа на ДАНС Димитър Георгиев обявиха, че пари, преведени от Държавната петролна компания на Венецуела, са постъпили по сметки в банка в България, след което част от тях са били трансферирани в други страни. По-късно се разбра, че парите са постъпвали в Инвестбанк, а самата банка обяви, че трансферите са постъпили при спазване на регулаторните правила. Те са били по доверителна сметка на българския адвокат Цветан Ценов.


От съобщението на Инвестбанк от четвъртък не се разбира дали преводите от Венецуела са били докладвани на ДАНС. От наличната информация се разбра, че българските власти са се задействали по случая след международен натиск.