19min.bg

Последен ден е за данъчните декларации

    Близо 15 хиляди данъчно задължени граждани все още не са подали годишните си декларации. Това съобщи пред Нова телевизия говорителят на НАП Росен Бъчваров.


 Във вторник е последният ден от удължената заради Великденските празници, данъчна кампания. Най-лесно ще е закъснелите да си вземан персонален идентификационен код (ПИК) и така ще имат време да подадат декларациите си до полунощ, посъветва Бъчваров.


Глобата за неподадена данъчна декларация е до 500 лв., а за умишлени грешки - 1000 лв.


Тази година декларациите, подадени с персонален идентификационен код, са нараснали с 30%. Всеки трети подава документа он-лайн, като ползва удобството системата да изчислява автоматично дължимия данък след попълване на данните за доходи и осигурителни плащания.


На въпрос какво прави приходната агенция по досиетата от Панама говорителят каза, че е изпратено запитване до Вашингтон и са назначени проверки на хората, за които е излязла информация в медиите. По думите му има "смущаващи факти", но още е рано да се правят обобщения.


Всички, които през миналата година са получавали доходи от наеми, хонорари или други, трябва да декларират това пред НАП. От агенцията отбелязват, че даването и получаването на заеми над 10 хил. лева също трябва да се декларира. Декларациите могат да се подават в съответната териториална дирекция на НАП, по пощата чрез обратна разписка или по интернет чрез електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК).