19min.bg

Последни сме по достъп до интернет в ЕС

България е последна по достъп до интернет в ЕС с едва 51% проникване в домовете на хората, показва статистика на Евростат.


За последните шест години достъпът до интернет е нараснал чувствително. За тази година страните в които над 90 на сто от домакинствата имат интернет са Холандия - 94%, Люксембург - 93%, Дания и Швеция с по 92%. Дял под 50 на сто имат България, която е на дъното на класацията. Изпреварват ни гърци и румънци с по 54%.


По данни за тази година 72% от домакинствата в страните членки на ЕС имат широколентов интернет, а през 2006 г. са били 30%. Най-много домакинства имат достъп до значително по-бърз интернет в Швеция- 87%. Холандия – 83%, Германия – 82%. В края на класацията стои Португалия с едва половината от домакинствата, следвана от България и Гърция с 51%.


Българите прекарват времето си онлайн в четене на вестници и новини, показват данните.  Следващата любима дейност са социалните мрежи. Само 7% от потребителите се занимават с онлайн банкиране или работа по сайт или блог.


В социалните мрежи най-активни са португалците, а финландците са първенци по интернет банкиране. През 2012 г. изграждането и поддържането на интернет страница или блог е доста малко популярна дейност.