19min.bg

Посолството на САЩ в София с подслушватели?

Повече от 80 американски посолства по света са включени в системата на Агенцията за национална сигурност (АНС) и Централното разузнавателно управление (ЦРУ) за радио и електронно наблюдение (Special Collection Service - SCS). Това става ясно от сензационна информация, изнесена от известния британски разследващ журналист и специалист Дънкан Кембъл.


Още преди няколко десетилетия, през 1988 г., Кембъл разкри на световната общественост и информация за проекта за глобално проследяване и подслушване "Ешелон", създаден в онези години от САЩ. Сегашните му разкрития се базират на изнесената от Едуард Сноудън информация за глобалното подслушване от страна на АНС, уточнява сайтът Хаштаг БГ.


Снимките, които ще видите в тази публикация, показват, че системите на АНС-ЦРУ най-вероятно са поставени дори и в посолството на САЩ в София. Освен това те се откриват на други доста видни места в Европа, Южна Америка и Близкия Изток. Всички включват последен етаж без прозорци или конструкция, изградена върху покрива на посолството, за които се твърди, че прикриват системи за подслушване и наблюдение на мобилни телефони, wi-fi и радио мрежи. Системите са предназначени да "събират" комуникации от центъра съответните градове, както и от правителствени сгради.Познатата ни сграда на американското посолство в София - целият последен етаж на средния и най-висок корпус е без прозорци, но съдържа специфични панели, които според Кембъл, са създадени, за да скрият устройствата за събиране на информация. Американското посолство се намира южно от центъра в престижния квартал "Лозенец" и е на разстояние около 4 километра от сградата на Народното събрание. Отворени остават въпросите дали българските служби знаят за тази инсталация, защо родните власти не поставят въпроса и защо са безразлични към риска гражданите на европейска София да бъдат подлагани на незаконно подслушване и следене от служби на чужда държава.