19min.bg

Потребителите в Германия ще трябва да плащат с 41% по-високи цени за отопление и електроенергия през 2024 г.

Потребителите в Германия ще трябва да плащат значително по-високи цени за отопление и електроенергия през 2024 г., отколкото преди енергийната криза, съобщава Berliner Morgenpost, позовавайки се на последното проучване на портала Verivox.

Според доклада в момента средното домакинство харчи 1534 евро (1662 долара) годишно повече за електроенергия, гориво и отопление, отколкото през февруари 2021 г. Сегашната стойност е 5 306 евро спрямо 3 772 евро през февруари 2021 г. на годишна база, което представлява скок от 41% през последните три години, пише вестникът.

В анализа на Verivox е използвано средностатистическо тричленно домакинство, което консумира средно 20 000 киловатчаса (kWh) енергия за отопление, 4000 kWh електроенергия и изминава 13 300 километра годишно.

"Електричество, газ, мазут и горива: три години след началото на енергийната криза енергията все още е значително по-скъпа отпреди. Въпреки че разходите са спаднали с една трета от пика си през октомври 2022 г., частните домакинства все още са силно обременени от високите разходи за енергия", казва Торстен Щорк, енергиен експерт във Verivox.


Германия се е възползвала от евтината руска енергия в продължение на повече от две десетилетия - получавайки 40% от вноса си на газ от санкционираната страна - и е сред най-засегнатите от намаляването на руските енергийни доставки. Доставките бяха или значително ограничени, или напълно спрени, след като ЕС наложи санкции на Москва в отговор на конфликта в Украйна и след експлозиите по газопровода "Северен поток".


Миналата година Берлин трябваше да увеличи вноса на електроенергия, след като правителството реши да се откаже от ядрената енергетика и да се насочи към възобновяемата енергия. Междувременно експертите алармираха, че управлението на Германия като индустриална суперсила е към своя край, тъй като загубата на евтин руски природен газ по време на кризата в Украйна може да се окаже фатален удар за производителите, които и без това се бореха да останат конкурентоспособни.