19min.bg

"Повечето" държави-членки на Г-20 "решително осъдиха" войната на Русия в Украйна: Декларация

"Повечето" държави членки на Г-20 "решително осъдиха" войната на Русия в Украйна, се посочва в съвместната декларация на лидерите от края на срещата на върха в Бали, Индонезия, в сряда, предаде CNN.

Документът, който обхваща повече от 1100 страници, не е подписан от отделните присъстващи лидери и потвърждава различията в мненията на срещата на върха, където вниманието беше насочено към Китай и Индия, докато западните страни настояваха за категорично осъждане на войната в заключителното изявление.


"Повечето членове решително осъдиха войната в Украйна и подчертаха, че тя причинява огромно човешко страдание и изостря съществуващите слабости в световната икономика - ограничава растежа, увеличава инфлацията, нарушава веригите за доставки, увеличава енергийната и продоволствената несигурност и повишава рисковете за финансовата стабилност", се казва в документа.


Китай многократно е отказвал да нарече нападението на Русия над Украйна "инвазия" или дори "война", нито пък е осъждал Москва за военните ѝ действия.

"Имаше и други мнения и различни оценки на ситуацията и санкциите", се казва в документа. "Като отчитаме, че Г-20 не е форумът, който решава въпросите на сигурността, ние признаваме, че въпросите на сигурността могат да имат значителни последици за световната икономика. "

Страните от Г-20, включително Китай, също се обявиха против възможността за използване на ядрени оръжия в конфликт.


В документа на лидерите на Г-20 се посочва: "Използването или заплахата за използване на ядрени оръжия е недопустимо. Мирното разрешаване на конфликти, усилията за справяне с кризи, както и дипломацията и диалогът са от жизненоважно значение. Днешната епоха не трябва да бъде война. "


Снимка: Руският външен министър Сергей Лавров се разхожда по време на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия, на 15 ноември. (Achmad Ibrahim/AP)