19min.media

Повечето руснаци смятат, че в страната има твърде много имигранти: Проучване

Според проучване, проведено неотдавна от онлайн платформата за набиране на персонал hh.ru, повечето руски граждани смятат, че в страната има твърде много имигранти.  

Изданието, което е получило копие от проучването, посочва, че цели 80% от анкетираните са изразили загриженост относно броя на трудовите мигранти, живеещи в техните региони. Това мнение се споделя най-вече от хората, работещи в сферата на транспорта и логистиката, автомобилната индустрия, сигурността и строителството.

Едва 12% са заявили, че смятат броя на чуждестранните работници в страната за подходящ, а 4% предполагат, че може да бъде по-голям. Тези мнения бяха изразени предимно от ИТ специалисти и работещи в сферата на маркетинга, търговията на дребно, туризма, ресторантьорството и добива на суровини.

Запитани за това какви работни места според тях заемат предимно имигрантите, 58 % отговарят, че чуждестранните работници се наемат предимно за работа с условия, които не са подходящи за местните жители. Повече от половината от тях също така заявиха, че според тях трудът на мигрантите е по-евтин за работодателите, поради което за тях е по-изгодно да наемат чужденци, които биха могли да имат проблеми с гарантирането на спазването на правата им в Русия.


Близо две трети от анкетираните също така заявяват, че смятат трудовата миграция за вредна за страната, а само 13% виждат някаква полза. Повече от половината изразяват мнението, че мигрантите заемат работни места, които биха могли да бъдат предоставени на местни жители.

Проучването се провежда в момент, когато руските законодатели се стремят да затегнат имиграционните закони на страната и да предоставят на органите на вътрешните работи по-широки правомощия за депортиране на чужди граждани в контекста на опасенията от нарастваща незаконна миграция.  

По данни на руското Министерство на вътрешните работи в момента в страната живеят около 6,2 млн. чуждестранни граждани, от които около 740 000 са незаконно пребиваващи.

Миналия месец министерството обяви, че е в процес на създаване на регистър за мигрантите, които нямат законно основание да пребивават в страната. Включените в този списък, който се очаква да бъде стартиран през следващата година, ще бъдат лишени от достъп до редица услуги в страната и наред с другото няма да могат да ползват банкови услуги, да управляват превозни средства, да сключват или прекратяват бракове и да регистрират собственост.


Пламен Валентинов