19min.bg

ПП, ИНГНИ и ДБ с жалби срещу ръчното броене на машинния вот

Изправи се.БГ!Ние идваме! (ИБГНИ) и Продължаваме промяната (ПП) заедно внесоха жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу ръчното броене на разписки. По-късно същото сториха и от Дeмoкрaтичнa Бългaрия (ДБ).


Трите формации внесоха жалба пред магистратите срещу решението на ЦИК, с което, в разрез с правилата на Изборния Кодекс, бе предвидено извършването на ръчно броене на всички контролни разписки от машинното гласуване.


„От ПП считаме, че машинното гласуване се доказа като една от ефективните мерки в борбата с купения вот и допринася за повишаване на доверието на обществото в провеждането на честни избори в 21-ви век. Завръщането към ръчно броене на хартиени разписки не съответства на тези цели и може единствено да създаде ненужно напрежение в изборния ден”, сочи становище на партията на Кирил Петков и Асен Василев.


Cпoрeд жaлбaтa нa ДБ Избoрният кoдeкc никъдe нe въвeждa зaдължeниe нa ceкциoннитe кoмиcии дa брoят кoнтрoлни рaзпиcки и дa пoпълвaт дoпълнитeлни прoтoкoли. „Тaкa нa прaктикa ЦИК дoпиcвa и прoмeня кoдeкca. Остава неясно и какво е правното значение на допълнителните протоколи от ръчното броене при отчитането на изборния резултат”, се казва в жалбата.