19min.bg

ПП, ИТН, БСП и ДБ се разбраха за закриване на спецправосъдието, разпускане на сегашния ВСС и реформа в КПКОНПИ

Свалянето на Иван Гешев от поста главен прокурор, промяната на правомощията на главния прокурор, закриване на специализираните съдилища и прокуратури, както и реформа в антикорупционната комисия КПКОНПИ, ще бъдат основните задачи на бъдещата управляваща коалиция. Това стана ясно по време на преговорите за коалиционно споразумение в сектор Правосъдие.


"Надявам се Гешев да си даде сам оставката и този проблем да се свърши от само себе си, човек трябва да знае кога да се оттегли. Надявам се той да гледа в момента", каза лидерът на Продължаваме промяната Кирил Петков, който бе сред участниците в срещата с БСП, Има такъв народ и Демократична България. В преговорите не изникна тема, по която четирите партии да имат радикални разминавания във вижданията. Конкретиката по част от въпросите обаче тепърва ще се обсъжда.


Управляващите имат идея да бъде намален мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години. За всичко това обаче са нужни промени в Конституцията.


Стана дума и за реформа в регулаторните органи, "така че те да престанат да бъдат бухалка на властта, а да действат в обществен интерес - да се извадят от политическата опека, да се ограничи броят на мандатите в тях, формирането им на партийна квота да бъде преустановено".


Победителите в изборите смятат още, че спешно трябва да бъдат избрани нови членове на Инспектората към Висшия съдебен съвет, тъй като мандатът на тези отдавна изтече. Това обаче ще е трудна задача, тъй като Конституцията изисква мнозинство от 2/3 от депутатите. От Продължаваме промяната са и против кариерните бонуси за инспекторите и членовете на Висшия съдебен съвет - след мандата си да бъдат повишавани без конкурс.