19min.bg

ПП подкрепи увеличение на мин. заплата на 860 лв. на среща със синдикатите

Минималната работна заплата да се увеличи от 710 лева на 860 лв. Около това становище се обединиха "Продължаваме промяната" и двата най-големи синдикати в страната КНСБ и КТ "Подкрепа" на среща в Народното събрание, предаде БНР.

Бившият премиер Кирил Петков аргументира позицията си:

""Истината е, че 710 лв. минимална работна заплата, ако трябва да остане тази сума до следващия юни, това би било пагубно за много хора. То не е въпрос само на преференции. Така че много се радвам, че и вие виждате, че и макрорамката трябва да се актуализира. Много хубав анализ бяхте направили как всяка година Министерството на финансите подценява икономическия растеж, инфлацията и реално подценява приходите. И това в момента, когато инфлацията вече в двуцифрено число, това подценяване вече става мащабно".

Не беше постигнато съгласие обаче за въвеждане на необлагаем минимум и увеличаване на данък печалба, за да се компенсира политиката по доходите, за което настояват синдикатите:

Любослав Костов от КНСБ коментира:

"Аз така го тълкувам - за изтребители, ако решим да взимаме, ще има пари, ама за политика по доходите, която да компенсира инфлацията извънреден разход Министерският съвет не може да прави с постановление. Това е една несправедливост, трябва да я спрем и то със задна дата, защото вече се натрупа доста и напрежението е огромно, знаете утре ще правим протест".

Според бившия финансов министър Асен Василев това означава промяна на данъчната система - от плосък данък в прогресивно облагане, което е неприемливо за тях. От ПП поискаха подкрепа за искането им служебното правителство да внесе нов бюджет за следващата година.