19min.bg

ПП предлага Андрей Гюров за управител на БНБ, ИТН - Каримански

Срокът за номинации на нов управител на БНБ изтича днес. Той беше удължен със седем дни, след като не беше получена нито една номинация досега.





За поста е предложен председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната” Андрей Гюров. Сред спряганите имена за позицията е и Любомир Каримански от „Има такъв народ”.


 


 


Мандатът на настоящия гуверньор Димитър Радев изтече през юли миналата година. „Нашето предложение от „Продължаваме Промяната” е Андрей Гюров, въпреки че сигурно ще бъде в ущърб на нашата парламентарна група да загубим водача си”. Това заяви пред БНР Венеция Нецова-Ангова, член на две комисии в Народното събрание.




Каримански за управител на Българската народна банка. Това написа във Facebook лидерът на партията Слави Трифонов.




„Познавам достатъчно добре господин Каримански. Мисля, че вече и вие го познавате. Измина една бурна година, в която вие четохте, гледахте, информирахте се, вероятно сте използвали и интуицията си, и в крайна сметка сте направили своите изводи.





Някъде през това време сте си създали мнение или впечатление и за Любомир Каримански. Защото работата, която той свърши, беше пред очите ви. Добили сте представа, както за неговите експертни и професионални качества, така и за неговите чисто човешки качества”, обяснява Трифонов.





Лидерът на ИТН коментира, че Любомир Каримански не се е появил отнякъде в последния момент „той беше тук през цялото това бурно време”.





„Аз съм съгласен с министър-председателя, който още в началото на своя мандат заяви, че всяка важна позиция в държавата трябва да бъде заемана от кандидата с най-добрата квалификация. Че трябва да се „вкара експертиза и знания, за да тръгне държавата напред.”





Наистина с това съм напълно съгласен. А конкретно за позицията управител на БНБ, аз и моите колеги имаме честта животът да ни е срещнал с човек, за когото сме се убедили, че е най-добрата кандидатура”, категоричен е Трифонов.





В поста той споделя биографична информация за Каримански. И уточнява: „Това е кандидатът на „Има такъв народ” за