19min.bg

ППДБ призова ВСС да не възобновява процедурата за избор на нов главен прокурор

От ППДБ призоваха Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да не възобновява процедурата по избор на нов главен прокурор.

"Висш съдебен съвет с изтекъл мандат няма демократична легитимност да избира нов главен прокурор за следващите седем години на Република България. Същият този Висш съдебен съвет в този си състав причини Гешев на Република България и на българските граждани като главен прокурор. Същият този Висш съдебен съвет преживя катарзис само за едно денонощие след промяна на политическата конюнктура в страната и освободи Гешев. Той няма нито интегритета, и пак повтарям - нито демократичната легитимност да избира нов главен прокурор", коментира Надежда Йорданова.

Тя напомни, че още на първи август от ППДБ са внесли законопроект, в който е записано, че Висш съдебен съвет с изтекъл мандат не може да избира главен прокурор и председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд.

Сигналът от Цветан Василев, за който от Да, България вчера съобщиха, днес ще бъде обсъден в парламентарната група, за да решат какви действия ще предприемат.