19min.bg

ППДБ са на хранилката на Лукойл: ГЕРБ

"Хранилката на Лукойл се оказва много голяма”, обяви депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев на брифинг в НС след призива на ППДБ да няма извънредно заседание по темата в петък. „На нея има председатели на ПГ и министри”, заяви той без да посочва конкретни имена. От думите му обаче се разбра, че явно визира съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. Депутатът намекна за това още в неделя в ефира на Nova.


„Защо Денков и Василев се борят със зъби и нокти за Лукойл, който печели 3 млрд. долара от дерогацията на година, а ползата за българския потребител е кръгла нула? Чувам, че е заради едни 5 млн. евро на месец. По жълтите павета се носи такъв слух”, посочи още депутатът Добрев, който е ексминистър на енергетиката. Първи 19 минути преди 19 месеца писа за тайните срещи на Василев, пак като финансов министър, но на К. Петков в миналия кабинет ППДБ с босовете на руската фирма. Неин бивш вицепрезидент е пиарката на ПП тогава Диана Дамянова. Мъжът на вицето на Петков-  к. Нинова, пък бе директор в Лукойл.


Напомняме, че коментарите за рушветите от газовите доставки и от нефта за Кирил и Асен се лансират още от времето на кабинета Петков-Нинов, за което 19 писа.


В понеделник след среща на сглобката между ГЕРБ, ППДБ и ДПС шефът на ПГ на Сараите Делян Пеевски обяви, че ще има извънредно заседание, на което ще бъде разгледано президентското вето върху Закона за енергетиката.


Според Епицентър разговорът в НС, на който правителството изведнъж реши да окаже натиск върху Лукойл е била драматична.


До последно премиерът Николай Денков, шефът на МФ Асен Василев и Кирил Петков бранили интересите на руската компания, но после склонили. “Ако вие застанете против нас, то всички ще видят как в управлението действа коалицията Путин", заяви Пеевски пред съпредседателите на Промяната. Ден по-късно обаче от ППДБ призоваха шефа на НС Росен Желязков да не свиква депутатите навръх вота.


"Това заседание е необходимо, защото преди седмица президентът Румен Радев наложи вето на закона за енергетиката. Припомням, че законът беше гледан в НС в няколко безсънни нощи на енергийна комисия, на пленарна зала, защото управляващите твърдяха, че законът е важен и е ангажимент по Плана за възстановяване и устойчивост. Сега изведнъж се оказва, че този закон за енергетиката не им е важен. ПВУ не им е важно. Всичко звучи много нелогично", коментира Добрев. Депутатът от ГЕРБ представи закона, който е приет през януари, но не се прилага вече 10 месеца.


"В текстовете, които ППДБ не искат да бъдат обсъдени, пише, че МС трябва да започне да събира от Лукойл по близо 3 млн. лева на ден от следващия вторник - 31 октомври. 2,9 млн. лева на ден и да ги разпределя на хората по програма. Това са въпросните 73 стотинки. Тези текстове не искат колегите управляващи да приемат, защото тези текстове нарушават финансовия интерес на Лукойл с близо 3 млн. лева на ден", уточни той.


"Всеки път, когато ги заплашим с отнемане на дерогацията, управляващите изпищяват по зловещ начин, че са готови на всичко само и само да се откажем от намеренията си", заяви депутатът.


Според него с отмяната на извънредно заседание на НС в петък ще се дадат още седмици на руската компания, в които рафинерията няма да прави плащания.


“Всеки ден, в който не отхвърляме ветото на президента, подарява на Лукойл по 3 млн. лева", повтори Добрев.


Егор Глазунов


Снимка: БНТ