19min.bg

ППДБ вадят 7000 от лудниците, не могат да ядат за 1,57лв./ден

„Предстои хората с психиатрични проблеми да не се поставят под запрещение и то да се отмени напълно”, обяви правосъдният министър Атанас Славов в НС по време на кръгла маса за психиатричната грижа и правата на пациентите. До началото на 2024 г. той ще представи съответния законопроект за отмяна. Официална статистика колко са хората под запрещение у нас няма, но според неправителствени организации те са около 7 хиляди.


“Това е огромен социален проблем и проблем за правата на човека”, обоснова се Славов пред здравния министър Христо Хинков, омбудсмана Диана Ковачева и експерти.
Реалната причина обаче се крие в липсата на достатъчно средства за издръжа на пациентите в специализираните заведения у нас.


Така например един лекарстводен в болницата в Раднево. за 2021 г. е бил 2,01 лв., като през август 2023 г. той е намален на 1,57 лв. “Дори има психиатрични заведения, в които към август т.г. лекарствата на ден са в размер на 0,68 лв., което поражда огромно притеснение за предоставеното качество на медицинската грижа”, отчете омбудсманът. Друг основен проблем в психиатричните заведения е липсата на специализиран персонал.