19min.bg

Пратиха апартамента на Цветанов в апелативната прокуратура

Гражданско сдружение БОЕЦ обжалва постановлението на специализираната прокуратура, с което отказа да образува наказателно производство срещу бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов заради Апартаментгейт. От организацията съобщават, че вече са внесли жалбата в Апелативната спецпрокуратура. През март 2019 г. БОЕЦ сезира три институции - държавното обвинение, ДАНС и комисията Антикорупция, за луксозния апартамент на Цветан Цветанов.


Преди дни стана ясно, че спецобвинението отказва да разследва случая. В мотивите на прокуратурата почти изцяло са преразказани думи на Цветанов. По същото време от НАП обявиха, че данъчната проверка е приключила без да установи нарушения.


Повод за сигнала на БОЕЦ срещу Цветанов бяха серия публикации и анализи - на сайта Свободна Европа, Антикорупционен фонд, Биволъ и др. Накратко, медиите разкриха, че вторият по онова време човек в ГЕРБ си е купил нов апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради в София, с ВИП асансьор, който води от личния гараж на семейство Цветанови в дома им. Цветанов се е сдобил с жилището през 2018 г., като е прехвърлил на фирмата-строител на сградата два от своите стари апартаменти. И макар на практика имотите му да са намалели с един, имуществото на председателя на ПГ на ГЕРБ и зам. председател на ГЕРБ се е увеличило значително. Сделката поражда редица въпроси и съмнения, вкл. и как квадратният метър в луксозната сграда излиза на семейство Цветанови едва 627 евро, при положение че цените там започват от 2600 евро на кв. м.