19min.bg

Правата на учителите са защитени и от закона: Фандъкова

"Зачитането на правата и достойнството на учителите не е просто норма от закона (чл. 219), а принцип, на който почива нашата образователна система.

Да си учител е професия-призвание. Така е за мнозинството от моите колеги. Казвам го като учител, директор на училище, бивш министър на образованието и кмет, отговарял за близо 200 общински училища.

Да посегнеш на достойнството на българския учител е престъпление. Казвам го на тези, които внасят сигнали в прокуратурата срещу учители и ги наричат престъпници.
Това е предизборен пиар, който използва недопустими средства. Ако в политика се казва, че целта оправдава средства, в  образованието не е така. Свободата на мнение е неотменимо право. Право, на което се учи и в училище.

Използването на хашлашки и обиден език в политиката е практика, в училище това не се толерира. Вярвам, че така трябва да бъде и в обществото ни. Заплахите срещу учители са не само недопустими, но и опасен прецедент.

Училището не е място за пропаганда – каквато и да е тя! И това българските учители го знаят по-добре от всички политици взети заедно.  Убедено знам, че те не биха се превърнали нито в идеолози, нито в пропагандатори, защото никога не са били такива. Политиката няма място в училище!

Като член на Комисията по образование в Народното събрание твърдо се противопоставям срещу всеки опит за натиск срещу учителите и ще продължа да работя за промени в българското образование, свързани с повишаване на неговото качеството с активното участие на хората, които знаят най-добре от какво имат нужда децата, за да бъдат успешни хора – българските учители", сподели дългогодишният учител, директор, а в момента народен представител от ГЕРБ Йорданка Фандъкова.