19min.bg

Правят мегаагенция по вписванията вместо ТР, БУЛСТАТ и др.


Депутати от управляващата коалиция внесоха в деловодството на НС законопроект, който урежда устройството и дейността на новата "мега" държавна агенция по вписванията.


 


Държавната агенция е специализиран орган към МС за изпълнение на политиката в областта на вписванията и регистрациите за предвидени в съответния закон регистри.


 


Законопроектът предвижда новата Държавна агенция да управлява: Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел; Регистър БУЛСТАТ; Имотния регистър по Закона за кадастъра и имотния регистър; Регистъра на имуществените отношения на съпрузите по Семейния кодекс; Централния регистър на особените залози и Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване.


 


Държавната агенция ще се ръководи и представлява от председател, който се определя с решение на МС за срок от 5  г., като не може да бъде избиран за повече от 2 последователни мандата. Ще има и трима зам.-председатели.


 


В мотивите на законопроекта се посочва, че използваният подход за създаването на новата агенция е в синхрон с установената практика при обединяването на различни структури, които има установени функции, и са подчинени на различни органи на изпълнителната власт.