19min.bg

Правят паркинги за колела в метрото

Специални паркоместа за велосипеди ще бъдат направени на станциите на метрото, каза вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова. Програмата на Столичната община предвижда до 2013г. в София да бъдат изградени 100 километра велоалеи. Кметът посочи, че в понеделник се отварят ценовите оферти за изграждане на такива в жк Младост. Велоалеи ще бъдат изградени и в квартал Люлин.


Градоначалникът приветства стотиците колоездачи и пешеходци,  дошли на велошествието, с което бе закрита официално Седмицата на мобилността, в която София се включва за пръв път тази година. Походът започна с минута мълчание в памет на загиналата велосипедистка на строежа на метрото.


Кметът посочи, че без активното участие на гражданите столицата не може да се развива. Тя призова шофьорите да бъдат по-внимателни към пешеходците и велосипедистите.


Фандъкова изтъкна екозначението на велосипедите. Тя посочи още, че с екоминистъра Нона Караджова, която даде старт на инициативата, са обсъдили ползите от карането на колело. Пред нея Караджова споделила, че кара колело всяка седмица и предупредила Фандъкова за опасностите пред велосипедистите.


От своя страна екоминистърът се обяви за по-чиста градска околна среда. Автомобилният трафик е един от основните причинители на вредни емисии, отбеляза Караджова и призова поне веднъж седмично да се откажем от личния си автомобил.