19min.bg

Правната комисия в НС подкрепи закриването на спецправосъдието


Специализираните съдилища и прокуратури да бъдат закрити, а работещите в тях магистрати ще бъдат преназначени на квотен принцип в други съдилища и то не само в наказателните им отделения. Да бъдат премахнати бяха и кариерните и финансовите бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и на инспекторите в Инспектората към ВСС. Мнозинството в парламентарната правна комисия пусна на второ четене промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които обаче трябва да бъдат гласувани и в пленарна зала.




От закона се предлага да бъдат премахнати всички текстове, отнасящи се до спецструктурите. Същевременно в преходните разпоредби да бъде уреден редът, по който ще бъдат преназначени магистратите.


 


Това ще става по реда на чл. 194, ал. 1 от ЗСВ като те ще бъдат преместени в съдилища и прокуратури на съответното окръжно или апелативно ниво. В един съд ще се преназначават до една-четвърт от магистратите от Специализирания наказателен съд и до една-трета от съдиите в Апелативния специализиран наказателен съд. В една прокуратура пък се предвижда да могат да бъдат преназначени до една-трета от спецобвинителите.



Правната комисия обаче предложи такава редакция в закона, според която спецсъдиите могат да бъдат преназначени не само в наказателните, а и в гражданските и търговските отделения, както и в административните съдилища. Според новата поправка има 30-дневен срок, в който съдийската колегия приема решение за разкриване на длъжности в съдилища, съответни на закритите съдилища при отчитане степента на натовареност на съответния съд.


 


Това на практика означава, че спецсъдиите могат да изберат да станат и граждански, и търговски, и административни съдии. Освен това, при наличието на четири съдилища на окръжно ниво в столицата – Софийския градски съд, Софийския окръжен съд, Административен съд София-град и Административен съд София-област, на практика почти всички първоинстанционни спецсъдии ще могат да останат да правораздават там.


 


СГС ще поеме висящите дела, като той ще разглежда и искове срещу магистрати, лица с имунитет, престъпленията срещу републиката и от компетентността на Европейската прокуратура. Делата срещу организираните престъпни групи пък се поемат и от всички окръжни съдилища по компетентност.