19min.bg

Преброиха 140 банди

66 от големите престъпни групи са станали обект на полицейски акции на ГДБОП през изминалата година. Това са близо половината от всички най-опасни банди в страната, които според МВР са 140. Общо пък престъпните групи, които се наблюдават били 605.

По данни на ГДБОП, големите бандити или т.н. знакови фигури са 838 и половината от тях също са станали обект на антимафиотите. На отчета на ГДБОП, който беше вчера, съобщиха за 1036 нови дела през 2010 г., по които прокуратурата е повдигнала обвинение на 422 души за участие в организирани престъпни групи.

Осъдителните присъди обаче са само 53, а едва 27 души са в затвора.

„Това, което е позитивно в дейността в разследванията, които се водят в ГДБОП, е 17 % по-малко върнати досъдебни производства. Изграден е един добър административен капацитет и последните промени в НК и НПК изиграха своята добра роля и това се отчита и от прокуратурата”, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, който присъства на отчета.

Той похвали дирекцията и за борбата с контрабандата, защото само в последните месеци били хванати между 8 и 10 ТИР-а цигари. Според Цветанов обаче трябва да се увеличи щата на занимаващите се с борбата с контрабандните канали.