19min.bg

Предстои първа копка на второ полицейско управление в Стара Загора

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков ще направи първата копка на строежа на Второ РУ в Стара Загора. Церемонията ще се състои в сряда, 22 април 2009 г., от 10.30 часа пред сградата на бившето Административно бюро в кв. “Железник” на ул. “Ар. Хр. Димов” 37., съобщиха от ОД на МВР, Стара Загора, цитирани от БГНЕС.


Второто районно управление в Стара Загора ще бъде построено отдалечения от централната градска част кв. “Железник”, в който живеят над 13 000 души. Още над 25 000 населяват съседните квартали “Три чучура”, “Три чучура – север”, “Казански” и вилните зони на “Седми километър” и “Черния мост”. В тази част на града са концентрирани множество търговски обекти и учебни заведения, сред които и Тракийския университет. Новото районно управление ще обслужва и сложните като оперативна обстановка квартали “Лозенец”, “Македонски” и населените места западно от Стара Загора. Локализацията на полицейски сили в този район, чрез създаването на второ РУ, ще има превантивен ефект по отношение на битовата престъпност, наркоразпространението и опазването на обществения ред, ще осигури по-достъпно полицейско обслужване и ще способства за повишаване сигурността на гражданите в района.


Проектът предвижда новото полицейско управление да разполага с една наистина модерна сграда, съответстваща на нормативните изисквания, на нуждите на гражданите от достъпно полицейско обслужване и предоставяща условия за работа, напълно съотносими с тези, в които работят полицейските служители в страните от ЕС. Първият етаж ще бъде обособен като зона за обслужване на граждани със съответните звена “Български документи за самоличност”, “Пътна полиция”, “Контрол на общоопасните средства”, удобна приемна с банков клон, пунктове за копирни услуги и др. Новата сграда ще разполага с шест различни помещения за задържане (съобразно нормативните изисквания); стаи за полицейска закрила; зали за разпити и разпознаване; помещения за свиждане; заведение за отрезвяване. Осигурени са достатъчно на брой, удобни и достъпни за гражданите помещения за полицейските инспектори от териториална полиция и разследващите полицаи. Проектът предвижда и изграждането на стрелбище и спортна зала, в които служителите на реда да поддържат своята физическа и стрелкова подготовка. Средствата по проекта са осигурени от МВР. Срокът за изпълнение е 24 месеца. Стара Загора е единствения голям областен център, обслужван досега само от едно районно полицейско управление. Освен областния град, РУ на МВР – Стара Загора изпълнява своите задачи по противодействие на престъпността и опазване на обществения ред на територията на още 64 населени места в две общини – Стара Загора и Опан. Общата обслужвана територия е 1 276 кв. км с население – около 186 хиляди души. Тук живеят и още над 10 000 души - чужденци и студенти. В общината има множество значими стопански, промишлени, културно-исторически, развлекателни и туристически обекти, оттук преминават важни пътни артерии с интензивен трафик. За 2008 г. в РУ на МВР – Стара Загора са регистрирани 1556 престъпления, което формира интензивност на престъпността 842 на 100 000 души. Разкрити са 892 (57,33% ) от престъпленията регистрирани през 2008 г. и още 110 престъпления, регистрирани в предходни години. Образувани са 1653 досъдебни производства, по 977 от които са приключили с повдигнати обвинения. Станали са 1451 пътнотранспортни произшествия, от които 286 тежки, с 36 загинали и 367 ранени. През 2008 г. полицаите от РУ МВР са посетили 13 769 сигнала за престъпления и нарушения на обществения ред и са провели над 150 специализирани полицейски операции. Служителите на управлението са участвали в охраната на 756 масови публични и спортни мероприятия и са оказали близо 18 000 съдействия на други органи (17 797). Съставени са 19 426 акта за установени административни нарушения.