19min.bg

Предупреждавам провокаторите: Имаме нови ядрени и лазерни оръжия, не пресичайте червените ни линии, сече Путин

„Русия разработи високотехнологични ядрени и лазерни оръжия и предупреждавам провокаторите, че ще съжаляват, ако пресекат червените линии”, отсече президентът Владимир Путин в годишното си обръщение, което е неговото тронно слово.


Той обясни, че ядреното въоръжение от съветско време се сменя със свръхмодерно и Русия има с какво да се защити от външна агресия. В същото време властелинът на империята заяви: „Ние искаме позитивни отношения с всички на международната сцена, включително онези, с които напоследък се скъсаха. Ние наистина не искаме да горим мостове”.


Но добави: „Обаче онези, които направят грешката да вземат това за проява на слабост, трябва да знаят, че отговорът на Русия ще бъде асиметричен, бърз и суров. Те ще съжаляват по начин, както не са съжалявали за нищо от доста време”. Посланието очевидно беше адресирано към САЩ, чийто президент през последния месец нарече Путин „убиец” и му обеща „да бъде наказан” , а след това ескалира напрежението в Донбас, където цели ешелони танкове, напук на Минските споразумения, бяха насочени от Киев.


„Ние сме търпеливи хора, но имаме своето самочувствие и правдата е на наша страна”, добави Путин. „Надявам се, че никой не мисли да пресича червените линии в своите отношения с Русия”, завърши тази част от годишното си послание той.