19min.bg

Преговорите с Турция са "дипломатическа фантастика", твърди австрийският канцлер

 Австрийският канцлер Кристиан Керн предложи преговорите с Турция за влизането ѝ в ЕС да бъдат прекратени. Според него начинът, по който се провеждат преговорите, е „дипломатическа фантастика“. Той добави, че стандартите на демокрацията в страната са спазвани прекалено зле, за да може да се говори за влизането на Турция в ЕС, предаде руската редакция на Deutsche Welle.


Според Керн не по-малко важен е и икономическия аспект, понеже в това отношения Турция не съответства на средностатистическите европейски показание. „Влизането на Анкара в ЕС е работа за години, ако не и за десетилетия“, заяви канцлерът. Той обяви, че ще повдигне този въпрос на заседанието на Европейския съвет на 16 септември. „Ние ще поискаме алтернативна концепция по въпроса“, съобщи Керн, предаде Фокус.


След опита за преврат в Турция в Европа особена критика предизвика предложението за връщането на смъртното наказание. Много европейски политици дадоха ясно да се разбере, че връщането му в Турция ще означава край на преговорите за влизането на страната в ЕС.