19min.bg

Прекарването на бежанец от Истанбул до България струва от 400 до 2000 евро

От 400 до 2000 евро. Толкова искат турските каналджии за прекарване на един човек от Истанбул до границата ни. И докато за едни войната в Сирия е бизнес, за други нелегалното влизане в България е въпрос на живот и смърт, разказва бТВ. Бежанците в Елхово споделят през какво са минали, за да потърсят по-добър живот през турско-българската граница.

„Не можете да си представите колко много ми липсва жена ми”, споделя един от бежанците. Друг добавя „ племенникът ми умря”, „племенницата ми беше наръгана с нож”, „аз също бях наръган, а това е от снайпер, са част от историите, които могат да разкажат избягалите от ужасите на войната.


Между 50 и 70 души всяко денонощие пресичат българо-турската граница в търсене на сигурност и подслон. Хората са в пъти повече в сравнение с минали периоди. Голяма част от бежанците са жени и деца. Те трябва да вървят най-малко 10 часа през хълмове, обрасли с гъста гора, преди да прекрачат 30-сантиметровата линия, след която започват България и мечтите за по-добър живот.
„Тези, които са бежанци от Сирия и другите арабски държави, където са гражданските войни в момента, търсят главно убежище, това са семейства с малки деца”, обясни Станко Станков, главен координатор в регионален координационен център на дирекция "Гранична полиция" в Елхово.

В регионалния координационен център в Елхово се събира цялата информация от видеонаблюдението на българо-турската граница. „Ето нашият наряд подава команда на групата и съответно ги задържат. Както забелязвате групите са от трима, четири, пет и доста повече лица”, коментира Станков.

С падането на нощта, в действие влизат термо- камери, които „виждат" в тъмното благодарение на топлината, излъчвана от човешкото тяло. Заедно с една от мобилните групи край границата застава и екипът ни. Още в началото на дежурството операторите засичат движение и насочват колегите си към група от петима възрастни и две деца - на 3 и 6 години - всички идващи от Сирия.