19min.bg

Премахват доживотния затвор без право на замяна

Премахване на наказанието“доживотен затвор без право на замяна“ предложи правителството на вчерашното си заседание. На него кабинетът одобри концепция за нов Наказателен кодекс. В нея е заложено обсъждането на премахването на най-тежкото в момента наказание в българското законодателство. Според новата концепция доживотният затвор без право на замяна в много отношения бил присъда по-нехуманна и от смъртното наказание. Както е известно, за премахване на екзекуциите се заговори веднага след началото на демократичните промени у нас. Първоначално президентът Желю Желев наложи мораториум върху смъртното наказание, а впоследствие то бе отменено и чрез промяна в законодателството.


В новата концепция влиза и отпадането на наказания като „лишаване от звания, ордени и медали“ и „обществено порицание“. Според кабинета те вече са изгубили смисъл, тъй като превъзпитателният им ефект е изчерпан.


Правителството одобри отчета за 2008 г., според който в България е регистриран най-висок ръст на раждаемостта от 14 години насам. Все още обаче прирастът ни е отрицателен, а като сериозен проблем остава застаряването на нацията.