19min.bg

Премиерът: Европа не се конкурира с НАТО


Засилването на отбранителния потенциал на Европа не може да става в конкуренция с НАТО”, заяви премиерът Бойко Борисов на среща с шефа на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел.


В хода на срещата на върха беше подчертана важността и на сътрудничеството между Северноатлантическия Алианс и ЕС. "НАТО е основата на колективната отбрана в Европа, заяви Борисов. „
Премиерът заяви, че България остава силно ангажиран и отговорен съюзник и отново припомни, че т.г.  отделяме над 3% от БВП за отбрана. „Бюджетът за сектора през 2020 г. отново ще бъде висок", отбеляза Борисов.
„България предложи разполагане във Варна на координационен център на военоморски сили на НАТО в Черно море. Обсъдихме това предложение” заяви Столтенберг.
Той обясни, че в момента тези функции са възложени на щаба на военноморските сили на НАТО във Великобритания.
Българският премиер отбеляза, че има предварително споразумение за координационния център, той ще има "сдържащ" характер. „Целта му ще бъде да има изключително възпиращо действие", каза Борисов.
"Ние не настояваме, а предлагаме създаването на този координационен център. Ние винаги сме против военни флоти в Черно море. Центърът трябва да играе само възпираща роля", каза още той.