19min.bg

Премиерът на Бангладеш подаде оставка и избяга от страната, след като протестиращи щурмуваха двореца

В понеделник министър-председателят на Бангладеш Шейх Хасина избяга от страната с военен хеликоптер, след което началникът на армията на южноазиатската държава обяви, че ще бъде сформирано временно правителство.  

Това се случи след седмици на ожесточени протести, обхванали страната и довели до стотици смъртни случаи в резултат на сблъсъците на бунтовниците с полицията. В понеделник протестиращите щурмуваха двореца на министър-председателя в столицата Дака с искане за оставката на Хасина.

На извънредна пресконференция началникът на армията на Бангладеш Вакер-уз-Заман обяви, че Хасина е подала оставка и че сега ще бъде сформирано ново временно правителство, което да управлява страната. Той призова протестиращите да се разпръснат и да се приберат по домовете си, като помоли гражданите да запазят доверието си в армията, която ще работи за възстановяване на мира.


Той заяви също, че представителите на всички основни политически партии в страната са поканени да сътрудничат при съставянето на временното правителство и вече водят разговори с армията.

Началникът на армията добави, че няма нужда от комендантски час или извънредно положение в страната и заяви, че е наредил на армията да не използва сила и помоли протестиращите да помогнат за възстановяването на мира.


По данни на Ройтерс от средата на юли досега в Бангладеш са убити най-малко 91 души по време на ожесточени сблъсъци между полицията и протестиращи, които настояват за премахване на квотите за работа в държавната администрация.



Пламен Валентинов
Снимка: Christophe Ena/AP