19min.bg

Премиерът на островите Кук пое и 17 министерски поста


Новият министър-председател на островите Кук си е разпределил 17 министерски поста в правителството на страната, съобщава The Guardian.

Освен премиерския пост, Марк Браун е министър на външните работи, имиграцията, финансите, енергетиката и възобновяемите енергийни източници, полицията и телекомуникациите. Той също така носи отговорности за морските ресурси, полезните изкопаеми и природните ресурси, пенсионирането и външните острови на страната, наред с други постове. Браун е и генерален прокурор.

Опозиционният лидер Тина Браун заяви пред Cook Island News, че разпределението на министерските кресла предполага, че премиерът няма доверие в кабинета си.

„Новият министър-председател казва, че е„ развълнуван от потенциала на своя кабинет “и след това си дава зашеметяващите 17  поста, което е огромен сигнал колко голямо доверие има той в потенциала на своите колеги от кабинета“, каза Браун.

Браун, член на Takuvaine-Tutakimoa от 2010 г., дойде на власт този месец след оставката на Хенри Пуна, който отстъпи след близо десетилетие на поста, за да оспори поста генерален секретар на Форума на тихоокеанските острови.

Островите Кук е самоуправляваща се асоциирана държава, част от Нова Зеландия.