19min.bg

Премиерът посрещна + Даниил в Министерския съвет

Преди заседанието на правителството служебният премиер Димитър Главчев посрещна в сградата на Министерския съвет Негово Светейшество българския патриарх и софийски митрополит Даниил.

"Чухте каква благословия ни даде Негово Светейшество патриарх Даниил. От неговите думи основното беше да има смирение. Смятам, че това е много важно послание в момента. Ако могат всички да се смирят, да се обединят, да действат заедно, тогава резултатите ще са много по-добри", каза Главчев пред министрите.


Служебното правителство не е предлагало никой за постоянен пост, водено от това, че не му е работа да праща посланици. Това обясни преди заседанието на Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев по темата с назначението на Николай Ненчев в Киев.


От две години страната ни няма посланик в Украйна.


"Имаше временно управляващ без дипломатически ранг, направихме конкурс за временно управляващ. На вътрешен конкурс в МВнР никой не се яви", обясни премиерът. Той посочи, че на следващ външен конкурс е спечелил Николай Ненчев.


"Всички процедури са спазени", категоричен е Главчев. По думите ми коментарите, че с назначението е нарушена Конституцията са спекулация.


Бившият министър на отбраната Николай Ненчев беше обявен за следващия посланик на България в Украйна. Новината съобщи първо председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси. Последва остра реакция на президента Румен Радев, който напомни, че назначаването на посланици се извършва с президентски указ, както и че по време на кабинета "Денков-Габриел" настойчиво му е предлагано да назначи Ненчев за посланик.


В писмена позиция държавният глава посочи, че е отказал, защото бившият министър не притежава необходимите професионални качества и подготовка. Радев призова външното ни министерство да спазва Конституцията и процедурите за определяне на дипломатически ръководители. Както и че очаква Министерският съвет да предложи кандидат с доказани качества и професионална експертиза. Коментар дойде и от вицепрезидента Илияна Йотова.


Източник: БНТ