19min.bg

Премиерът разказа пред НС как са хванали корумпираните митничари

Днес пред парламента Бойко Борисов обясни как са заловени 13-те корумпирани митничари и 3-а граничари на Капитан Андреево при спецакцията на ДАНС във вторник. 


Оказва се, че от 28 февруари са били пуснати 15 камиона контрабанда. Служителите на агенция Митници не са знаели, че камерите работят и са ги заснели. А началникът на смяната на ГКПП Капитан Андреево или е бил в отпуска, или в болничен, когато минавала стоката, допълни Борисов.


Вчера следобед всички митничари бяха освободени от ареста и не им бяха повдигнати обвинения. Зад решетките е оставен само началникът на смяната, който е със 72-часова прокурорска мярка. 


Премиерът се похвали, че звеното за предотвратяване на контрабандата работило извънредно през последните дни. Благодарение на тези мерки се подобрила и събираемостта в хазната.


Както е известно при операцията във вторник бяха задържани общо 26 души. Сред тях бе и контрабандиста Румен Божинов-Цайса, който се очаква да бъде предаден на австрийските власти, тъй като е обявен за издирване.