19min.bg

Премиерът: С нищо не сме заслужили България така да бъде охулена само за дни


 За три дни прочетох чудовищна неща за България, разни сини и червени политици се скъсаха да пращат имейли в Брюксел и САЩ. Това каза пред журналисти в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, предаде Фокус.



„Само в рамките на три дни прочетох чудовищна неща за България и нито едно вярно. Разни сини и червени политици се скъсаха да пращат имейли и да ходят да обясняват в Брюксел и САЩ какво се е случило в България. Мигар това не се случва в други държави или е някакъв изолиран случай“, попита Борисов. „Като разследващи журналисти, още в началото когато се знаеше, че има ДНК от извършителя, знаете как се крият извършителите“, заяви премиерът и допълни, че целта на един извършител на поръчково убийство са парите, като не оставя следи.
Бойко Борисов поясни, че в момента в Брюксел го гледат много хора. „Аз умишлено не разговарях с тях през тези дни, защото очаквах, че това, което са ни учили не само на правосъдие, разследвания, полицейски действия – да не се обвинява никой до категоричното доказателство, че това е виновникът, те ни разсипаха. Ще си променя и за шпицен кандидата мнението. Внимателно съм чел всички. Ще имаме сериозен разговор в ЕНП, но това е политиката“, заяви той.


„Много неща бих казал още, но ще минат добрия тон. Отнасяме се с изключително внимание към всяко разследване, към всеки сигнал. С нищо не сме заслужили като държава говоря, така да бъде охулена само за няколко дни. Тук всички работиха не на 100, а на 1000%. На Маринов казах да не се връща в Русе, докато не се разкрие убийството. Последният ни разговор е снощи в 02.00 часа. Надявам се в бъдеще да не се получават и подобни експерименти на провокиране на несъществуващи престъпления. Бързо реагирах на сигнала, който ми даде Нова телевизия в Ню Йорк и се оказа точно обратното. Вие не сте четвъртата, вие сте първата власт в момента“, каза той и помоли медиите да се държат отговорно. „Такава свобода да пишете, да говорите, да предавате по всяка тема, е факт“, заяви министър-председателят.


Всички чужди посланици са извикани днес в 12 часа на разговор с премиера, главния прокурор и вътрешния министър в Министерския съвет. Премиерът иска да запознае дипломатите с разследването на убийството на Виктория Маринова в Русе.