19min.bg

Премиерът: Ще имаме ресор, достоен за България

„Аз съм убеден съм, че ще имаме ресор, който ще ни харесва, ще е модерен и ще е достоен за България и поне три пъти по-голямо финансиране от досегашното“, отговори премиерът Бойко Борисов на въпрос на медиите относно ресора на комисаря от България в състава на новата Европейска комисия, съобщиха от правителствената информационна служба.

По-рано днес евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев заяви пред бТВ, че е рано да се каже кой ще бъде нашият ресор по повод появилата се информация, че България ще вземе в ЕК - Образование и култура.



"Генералната дирекция за образованието и културата всъщност си има генерален директор, а комисарят над него има по-скоро изкуствени функции. В 10-те си основни приоритета Комисията Юнкер така и не успя да придаде подобаващо значение на образованието и културата. В приоритетите на Комисията за 2018 г. думите „образование“, „култура“, „младеж“ и „спорт“ не се споменават нито веднъж, (за разлика от думата „цифров“, която се появява общо 12 пъти). Няма как да се отрече и фактът, че липсва значимо общо законодателство на ЕС в тази област. Може би идеите на Урсула фон дер Лайен в тази област ще са различни. Но това е малко вероятно, като се има предвид, че структурата на бъдещия й екип изглежда много консервативна, подобно на предходната", коментира пък журналистът Георги Готев.