19min.bg

Премиерски екссъветник замесен в международен скандал, македонски сайт свали разкритието, но остава в youtube

     Популярният македонски журналист Васко Ефтов анонсира разследване, което ще публикува в следващите дни под заглавие „Кой е мозокот на аферата Рекет”. Той направо посочи като „ключово име”, както се изрази, Радослав Точев, който освен ролята на официален външнополитически съветник на премиера Борисов, след секретарството по международните връзки на ГЕРБ при идването й на власт. После от 2010 до 2013 г. има и официалния статут на български генерален консул в Ню Йорк. В момента е почетен консул на Кабо Верде у нас, одобрен от правителството ни. В случая важна е не страната, а дипломатическият статут, който дава имунитет и предимството за свободно пътуване.
Той е наречен също „ключов играч на Бойко Борисов” от автора на разследването, който го представя като премиерски посредник с Франция.



 Напомняме, че при Тройната коалиция Точев работи с Владислав Горанов в Министерството на финансите, но има по-висок статут от него, като се издига до съветник по европейските въпроси на тогавашния министър Орешарски, чиито кадри са двамата, както и сегашният министър на образованието Красимир Вълчев. Любопитен факт е, че като млад Точев е във ВМРО.



Много е интересно, че публикуваната първа част на разследването на youtube канала с последователи, колкото има и фейсбукът на друг Васко – Божков, но в страна с 3,5 пъти по-малко население, попадна на сайта на Народен глас под название: „Нуклеарна бомба на Васко Ефтов: ова е човекот кой я изрежисира аферата Рекет и му помогна на Камчев...”.



Тя бе илюстрирана със снимка на Точев в централата на ГЕРБ с надпис на партията, извадена от кампанията за евроизборите през 2007 г., от които той отпадна, макар и номер 2, след като уби човек с автомобила си при инцидент на пътя от София за родната му Дупница. Няма данни каква присъда е получил, но не е лежал в затвора. Точев продължи да съветва лидера си, впоследствие и премиер, по френските и балканските въпроси.