19min.bg

Преразглеждат бюджетите на болниците на извънредно заседание в НЗОК

Бюджетите на болниците ще бъдат преразгледани на извънредно заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това заяви управителят на Здравната каса д-р Пламен Цеков след среща с директора на “Пирогов” доц. Стоян Миланов.


Има пропуски в методиката, по която се разпределят парите в болниците, и аз като управител поемам отговорността за това, посочи Цеков. Според него обаче проблемът основно се състои в изпълнението на методиката, а не в самата методика.


Отчетената за януари дейност ще бъде заплатена на 100%, болниците могат да очакват парите си в четвъртък. Дейността за февруари ще бъде отчетена поетапно и също ще бъде изцяло заплатена, допълни той.


В същото време директорът на “Пирогов” обясни, че срещата с Пламен Цеков се е оказала неконструктивна и лекарите остават зад исканията си за оставка на Цеков и за премахване на лимитите на медицинските дейности.


Не може да се твърди, че няма лимити за болниците. Заплащането от страна на НЗОК става с 2-3 месеца закъснение, заради което се получава огромна дупка в бюджета ни, коментира директора на “Пирогов” д-р Стоян Миланов.


До момента няма и ясен отговор на въпроса по какъв начин ще бъде компенсирано това. Като цяло договорното начало между болницата и НЗОК е нарушено, тъй като никъде в договора не се споменава точен срок за заплащане на дължимото от Касата и какви ще са санкциите при забавяне на парите, допълни той.


По думите на доц. Миланов за 2013 г. в бюджета на болницата са заложени с 6 млн. лева по-малко в сравнение с миналата година.  


Директорът на “Пирогов” обаче е категоричен, че болницата няма да обяви протест, въпреки че не са удовлетворени исканията им, тъй като лекарите са отговорни към пациентите си.


Лекарите от лечебното заведение поискаха оставката на д-р Пламен Цеков заради наложените от Здравната каса прогнозни обеми на медицинските дейности. За оставка настоя и Българският лекарски съюз. Лекарите се заканиха, че ще излязат на протест пред сградата на НЗОК в четвъртък.